• door: Anke Geelen
  • 25 september, 2023
  • Categorie: social media

3 tips om jouw teksten naar een hoger niveau te tillen


Wil jij een vlot leesbare tekst schrijven die echt binnenkomt bij je lezer? Dat is eigenlijk een vak apart. Maar met enkele handige tips, ga jij je teksten zeker tot een hoger niveau brengen. Hier zijn 3 tips van onze copywriter.

1. Schrijf actieve zinnen

Bij actief schrijven benoem je duidelijk wie of wat de hoofdrol speelt en wat diegene doet. Je vermijdt overbodige hulpwerkwoorden zoals: worden, zijn, kunnen, zullen en hebben. Een van de redenen dat actieve zinnen beter zijn dan passieve zinnen, is dat de zin begint met het onderwerp. Het is het onderwerp dat de handeling uitvoert en zo (terecht) alle aandacht krijgt.


Bijvoorbeeld:

Er worden vlotte teksten geschreven door onze copywriter.

Onze copywriter schrijft vlotte teksten.

2. Vergroot de leesbaarheid

Je schrijft natuurlijk teksten in hoop dat iemand ze leest. Het is dan ook een goed idee om extra aandacht te hebben voor de leesbaarheid van je tekst. Zorg ervoor dat je tekst gemakkelijk scanbaar is. Door even door je stuk te scrollen, weten mensen zo eigenlijk al waar het over gaat. Dit kan je doen door:

  • je tekst in alinea’s op te delen
  • titels en subtitels te gebruiken
  • belangrijke woorden in het vet te zetten
  • een opsomming te gebruiken

Je wilt verder ook de aandacht van je lezer niet verliezen doordat je zinnen veel te lang zijn en je lezer vermoeid geraakt of ze opnieuw moet lezen om ze effectief te begrijpen. Net zoals deze vorige zin dus. Splits een lange zin op in 2 zinnen en hij leest al heel wat vlotter. Ook je woordkeuze is belangrijk voor de leesbaarheid van je tekst. Gebruik niet steeds dezelfde woorden, maar ga voluit voor synoniemen. Wissel ze af. Zo blijft het aangenaam om verder te lezen.

3. Schrijf zoals je praat

If it sounds like writing, rewrite it. Het effect van de juiste tone of voice van je bedrijfscommunicatie mag je zeker niet onderschatten. Schrijf duidelijk en to the point. Met spreektaal zit je dan altijd goed.

Met bovenstaande tips kan je zeker aan de slag om nog betere teksten te schrijven. Heb je toch nood aan een copywriter, tekstschrijver of woordkunstenaar? Geef ons dan gewoon een seintje.